Odżywianie

Dieta dla pięknej cery: co jeść, by skóra lśniła?

Promienna, zdrowa cera to nie tylko zasługa dobrych kosmetyków, ale przede wszystkim tego, co ląduje na naszym talerzu każdego dnia. Odkryj, jak świadome odżywianie może odmienić wygląd Twojej skóry i dodać jej naturalnego blasku.

Najważniejsze punkty
  • Stan naszej skóry jest bezpośrednim odzwierciedleniem naszej diety oraz kondycji układu pokarmowego – problemy skórne często sygnalizują niedobory lub błędy żywieniowe.
  • Nadmiar tłustych, słodkich, wysoko przetworzonych produktów oraz fast foodów negatywnie wpływa na cerę, mogąc prowadzić do wyprysków, matowości czy przyspieszonego starzenia.
  • Dieta bogata w świeże warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze (np. z awokado, orzechów, ryb) oraz odpowiednie nawadnianie to klucz do promiennej i zdrowej skóry.
  • Zdrowe metody przygotowywania posiłków (gotowanie, duszenie zamiast smażenia) oraz spokojna atmosfera podczas jedzenia wspierają lepsze przyswajanie cennych składników odżywczych przez organizm.

Bez cienia przesady można powiedzieć, że nasza skóra jest nie tylko zwierciadłem duszy, ale także naszego żołądka. Przysłowie mówi: „Jesteś tym, co jesz”, i doskonale pasuje ono do kwestii dobrego samopoczucia, energii oraz wyglądu. Jeśli organizm jest źle zaopatrywany w składniki odżywcze, jeśli komórkom brakuje ważnych substancji energetycznych, witamin, minerałów i mikroelementów – cierpi na tym również skóra. Staje się blada i zmęczona, traci witalność oraz elastyczność, a także staje się mniej odporna na różne zaburzenia i choroby.

Często to właśnie skóra jako pierwsza sygnalizuje błędy żywieniowe. Kto je za dużo tłustego lub słodkiego jedzenia, na czyim talerzu mięsa i wędlin jest więcej niż świeżych owoców i warzyw, kto przedkłada hamburgery, hot-dogi, frytki, colę i słodkie napoje nad sałatki, jogurty, twaróg, produkty pełnoziarniste i świeże soki owocowe – ten początkowo może nie odczuć znacznego pogorszenia samopoczucia. Jednak niedobór składników odżywczych wyraźnie odbije się na skórze: stanie się ona plamista, pojawią się na niej wypryski, nagle zacznie się przesuszać lub przetłuszczać.

Zdrowe jelita to zdrowa skóra – naczynia połączone

Choroba często zaczyna się niepostrzeżenie w jelitach. To właśnie w nich przyswajane są składniki odżywcze z pożywienia. Są one rozkładane na małe cząsteczki i przekazywane do krwi. Jeśli jelita są stale obciążane niewłaściwą dietą, nie mogą optymalnie trawić, a wtedy organizm nie jest wystarczająco zaopatrywany w cenne substancje. Może się więc zdarzyć, że nawet przy obfitym i różnorodnym jedzeniu organizmowi zacznie brakować potrzebnych składników, a przez to ucierpi skóra – pogorszy się jej wygląd. Nadmiernie wrażliwa, skłonna do wysypek i swędzenia skóra może być oznaką przewlekłego zaburzenia pracy jelit i zaparć. Bardzo sucha, plamista cera może wskazywać na niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, a stany zapalne skóry i źle gojące się rany mogą być objawem ukrytego deficytu witamin A, B6, C oraz cynku. Często funkcjonowanie skóry ulega zaburzeniu, gdy podrażnia ją jednocześnie wiele szkodliwych czynników. Oczywiście, wpływ na to mają nie tylko czynniki zewnętrzne, ale i wewnętrzne: na przykład niezdrowe, ubogie w wartościowe składniki jedzenie lub utrata równowagi duchowej.

Nigdy nie jest za późno na zdrowe zmiany dla Twojej cery!

Decydując się na gruntowne wsparcie zmęczonych jelit, należy zmienić nawyki żywieniowe: dawać pierwszeństwo świeżym produktom bogatym w witaminy i minerały, a ponadto odpowiednio pielęgnować skórę – zapewnić jej dostęp do wystarczającej ilości tlenu. Wtedy można doświadczyć prawdziwego cudu. Skóra całkowicie się zmieni. Wcześniej wyglądająca na matową, plamistą, zmęczoną, nagle rozbłyśnie pięknem, świeżością i stanie się elastyczna. Dlatego nie powinnaś obawiać się bardzo dokładnego przemyślenia swojej diety, tj. rezygnacji z produktów spożywczych, które są „wrogami” Twojej skóry, i zacząć jeść to, co zdrowe.

Moteris valgo lovoje
zdjęcie freepik

 Przyjaciele i wrogowie Twojej skóry – świadome wybory żywieniowe

Od czasu do czasu zjedzenie czegoś z listy „wrogów” to nie grzech – wtedy nie zaszkodzą one Twojej skórze. Oczywiście, powinnaś unikać stałego spożywania tych samych niezdrowych produktów, ponieważ w przeciwnym razie mogą pojawić się różne problemy, a prawdopodobnie minie sporo czasu, zanim skóra znów będzie wyglądać świeżo i zdrowo. Możesz pomóc swojej skórze, jedząc produkty bogate w pożyteczne substancje: witaminy, minerały i mikroelementy. Nadają one skórze witalności, elastyczności i młodzieńczego wyglądu. Włączając te produkty do swojego jadłospisu, stwórz zróżnicowany i przemyślany plan żywieniowy.

Przygotowując posiłki, zwracaj uwagę na zdrowe metody obróbki termicznej, które pomagają zachować jak najwięcej witamin i minerałów. Daj pierwszeństwo potrawom duszonym i gotowanym, a nie mocno wysmażonym czy przypieczonym. Nawiasem mówiąc, długie gotowanie również nie jest wskazane. Warzywa i sałatki przed przygotowaniem należy umyć pod bieżącą wodą i pokroić – tylko grubo. Warzywa długo przechowywane na powietrzu, moczone w wodzie lub wielokrotnie podgrzewane bardzo szybko tracą większość wartości odżywczych. Jedz bez pośpiechu i zadbaj o to, by przy stole panowała spokojna, przyjazna atmosfera – dzięki temu Twój organizm lepiej przyswoi pokarm. Osoby bardzo zapracowane często o tym zapominają.

Co jeść, a czego unikać? Konkretne produkty dla pięknej cery

Wrogowie skóry:

  • Mięso i wędliny: smażone, mocno przypieczone mięso, zwłaszcza wieprzowina; tłuste mięsa i wędliny; produkty wędzone (szynka, boczek).
  • Ryby wędzone.
  • Potrawy mocno przypieczone (np. grillowane nad otwartym ogniem).
  • Sól i przyprawy: ostre i bardzo słone potrawy.
  • Produkty zawierające barwniki i sztuczne aromaty.
  • Konserwy.
  • Tłuste lub bardzo słodkie sosy i przyprawy, np. ostry ketchup, majonez.
  • Fast food (hamburgery, frytki).
  • Produkty z rafinowanej mąki.
  • Produkty bogate w cukier, np. czekolada, słodycze, lody, ciastka.
  • Bardzo słodkie napoje.
  • Napoje i potrawy z dużą ilością dodatków chemicznych.

Przyjaciele skóry:

  • Warzywa: np. karczochy, awokado, kalafior, brokuły, groszek, marchew, ziemniaki, czosnek, buraki, seler, cebula.
  • Sałaty: np. zielona sałata (roszponka, sałata masłowa, sałata rzymska, endywia, cykoria).
  • Świeże zioła: np. pietruszka, szczypiorek, rozmaryn, tymianek, bazylia.
  • Kiełki, pędy.
  • Owoce: np. ananasy, jabłka, morele, banany, truskawki, jagody, maliny, jeżyny, kiwi, melony, owoce cytrusowe.

Inne produkty wspierające skórę:

  • Mleko i produkty mleczne (naturalne, bez dodatku cukru).
  • Produkty pełnoziarniste.
  • Ryż brązowy (z łuską).
  • Orzechy, migdały (w umiarkowanych ilościach).
  • Świeże ryby.
  • Drób (z umiarem).
  • Chude mięso (z umiarem).
  • Woda mineralna i herbatki ziołowe.

Pamiętaj, że zdrowa i promienna skóra zaczyna się od środka. Świadome wybory żywieniowe to inwestycja w Twoje piękno i dobre samopoczucie na lata.

Back to top button

Wykryliśmy blokadę reklam

Cześć! Wygląda na to, że używasz programu blokującego reklamy. Reklamy pozwalają nam finansować tworzenie wartościowych treści dla Ciebie na Ja Kobieta i utrzymywać nasz serwis bezpłatnym. Będziemy wdzięczni, jeśli dodasz naszą stronę do listy wyjątków w swoim adblockerze. Dziękujemy!